Juncker: ‘Griekenland mag de eurozone niet verlaten’

01 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland moet in de eurozone blijven, vindt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij is maandag in Berlijn om met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande opnieuw over de crisis in Griekenland te praten.

‘Ik deel de mening niet dat we minder zorgen en beperkingen hebben, als Griekenland uit de eurozone stapt. Een Grexit is geen optie,’ zegt Juncker maandag in de Süddeutsche Zeitung.

‘Als op een dag een land uit de eurozone stapt, zou zich bij velen het idee nestelen dat de euro helemaal niet onomkeerbaar is,’ en zouden investeerders zich terugtrekken, vreest de EU-voorzitter. Juncker is net terug van een reis naar Japan, waar hij hevig ondervraagd werd over Griekenland door de Japanse premier Shinzo Abe. Hij zou Juncker hebben gewaarschuwd dat ‘Japanse investeringen in Europa afhangen van het vertrouwen in de euro’.

Week

De Griekse premier Alexis Tsipras, die Juncker twee maanden geleden smeekte om meer geld, heeft zaterdag in Athene acht uur lang overlegd met zijn ministers en onderhandelaars. Mogelijk heeft dit overleg tot een voorstel voor hervormingen geleid waar de crediteuren mee zouden kunnen leven. De Griekse minister Nikos Voutsis van Binnenlandse Zaken zei in ieder geval dat er binnen een week een oplossing moet en kan komen. Of dit waar is, moet nog blijken: de Grieken spreken vaker optimisme uit, terwijl een echte deal dan uitgesteld wordt.

De geldschieters, bestaande uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB), en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden dan noodkredieten vrijgeven aan het noodlijdende land.

Absurd

Tsipras zou zondagavond met Hollande en Merkel hebben gebeld en hen maandag een plan willen presenteren. Hij wees zondag echter met een beschuldigende vinger naar de Europese geldschieters: die zouden ‘absurde eisen’ aan zijn land stellen, zei hij in een interview met de Franse krant Le Monde. Volgens Tsipras geven de crediteuren niets toe ondanks de ‘enorme Griekse concessies’. Het zou niet aan Griekenland liggen dat het zo lang duurt voordat er een akkoord is, aldus Tsipras. De crediteuren eisen onder meer bezuinigingen op de Griekse pensioenen en verdere liberalisering van de arbeidsmarkt.

Binnen zijn eigen partij Syriza zaait Tsipras momenteel verdeeldheid door zijn houding tegenover de Europese geldschieters en schuldeisers. Zeker veertig parlementariërs uit zijn partij zouden bang zijn dat hij teveel toegeeft.