PGGM niet helemaal ‘weg’ uit bezette gebieden

13 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Pensioenbeheerder PGGM is niet helemaal gestopt met beleggen in bedrijven die actief zijn in de bezette gebieden. Hoewel PGGM niet langer investeert in vijf Israëlische banken, belegt het pensioenfonds nog wel in Veolia, Alstom en G4S.

Het Franse Veolia exploiteert tramverbindingen tussen Israël en de nederzettingen, schrijft NRC Handelsblad maandag. Alstom leverde trams en het Britse G4S levert beveiligingsapparatuur aan Israël en inwoners van bezette gebieden.

Investeringen

Vorige week maakte PGGM bekend niet langer te investeren in vijf Israëlische banken, omdat zij betrokken zijn bij de financiering van bezette gebieden. Het kabinet ontraadt bedrijven ‘investeringen te doen of andere activiteiten te ontplooien in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen’.

PGGM laat aan NRC weten te blijven investeren in Veolia, Alstom en G4S omdat het bedrijf ‘actief aandeelhouderschap wil tonen om ondernemingen te bewegen tot ander gedrag’. De pensioenbeheerder trekt zich pas terug als er geen uitzicht is op ‘ander gedrag’.

Volgens PGGM hebben de drie bedrijven zich bereid getoond ‘hun betrokkenheid in de nederzettingen terug te brengen’. De Israëlische banken lieten PGGM weten dat zij hun werkzaamheden niet zouden wijzigen, omdat zij volgens de Israëlische wet niets fout doen.

Opheldering

PGGM is het derde bedrijf in korte tijd dat zich (deels) terugtrekt uit de bezette gebieden. De Nederlandse ambassadeur in Israël werd vorige week ontboden door Israël om opheldering te geven over de trend.

Het kabinet zegt dat er geen sprake is van een ‘boycotsfeer’. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) benadrukte vorige week dat het ‘al jaren’ kabinetsbeleid is dat ‘economische activiteiten in, of ten behoeve van de nederzettingen’ actief worden ontraden.