‘Bank kan zelfstandigen en starters eerder hypotheek geven’

10 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Banken kunnen weer wat soepeler worden in het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen, flexwerkers en starters op de arbeidsmarkt met zicht op een stijgend loon. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat banken daartoe meer ruimte geven.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen op de huizenmarkt.

Terughoudendheid

Het is voor zelfstandigen of werknemers zonder vast contract relatief lastig om een lening te krijgen om een huis te kopen, ook als zij een goed jaarinkomen hebben. Omdat banken in het verleden te veel risico namen, ziet de AFM nu extra streng toe op de naleving van de regels.

De banken zelf zijn ook terughoudender geworden met kredietverstrekkingen. Daar zou nu weer enige ruimte in komen.

Vier keer jaarsalaris

De AFM zegt in een reactie dat banken al langer maatwerk kunnen leveren. Zij kunnen ongeveer viermaal het jaarinkomen als hypotheek uitgeven.

De versoepeling van de toepassing van de hypotheekregels komt terwijl de huizenmarkt tekenen van herstel laat zien. In het vierde kwartaal vorig jaar beleefde de huizenmarkt het beste kwartaal sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008.