Zwitserse bank moet miljoenenbedrag betalen aan fiscus

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse Belastingdienst vordert zo’n 300 miljoen euro van de Zwitserse bank Credit Suisse. De bank heeft volgens de fiscus tussen 2005 en 2009 opzettelijk onjuiste belastingaangifte gedaan.

Dat deed Credit Suisse door ten onrechte rentelasten van miljardentransacties in aftrek te brengen, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Vennootschappen

Tussen 2005 en 2009 kocht de bank in Nederland via Fortis Intertrust – een financiële en administratieve dienstverlener aan bedrijven en particulieren – op grote schaal winstvennootschappen.

Dat zijn bv’s die geen activiteiten meer ontplooien, maar bijvoorbeeld nog wel grote ongerealiseerde fiscale winsten herbergen. Om van deze winsten te profiteren, liet Credit Suisse vanuit Londen 18 miljard euro aan interne leningen door deze vennootschappen stromen. De rentekosten van die leningen werden tegen die winsten weggestreept, waardoor in Nederland geen belasting werd betaald.

Sancties

De vordering van de fiscus is één van de hoogste bedragen die Credit Suisse ooit na een rechtszaak of een schikking heeft moeten betalen.

In 2009 moest de Zwitserse bank 370 miljoen euro betalen aan de Amerikaanse autoriteiten na schending van de sancties tegen Iran. De Amerikanen verdenken de bank ervan de Islamitische Republiek in het geheim te hebben geholpen met het doorsluizen van honderden miljoenen dollars via Amerikaanse banken.

Ook loopt in de Verenigde Staten momenteel een strafrechtelijk onderzoek vanwege de vermeende hulp die de bank rijke Amerikanen bood om belasting te ontduiken.