Nederland in top-10 van minst corrupte landen

03 december 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland staat op plek acht van de jaarlijkse Corruption Perceptions Index. Denemarken wordt gezien als het minst corrupte land ter wereld. Hekkensluiter van de ranglijst is Somalië.

De jaarlijkse corruptieranglijst werd dinsdag gepresenteerd door non-profitorganisatie Transparency International.

Subjectief

Het gaat om een subjectief onderzoek waarin wordt gemeten hoe corruptie in een land wordt ervaren. Denemarken wordt beschouwd als het minst corrupte land.

Daarna volgen Nieuw-Zeeland, Finland, Zweden, Noorwegen, Singapore, Zwitserland en dan Nederland. Vorig jaar stond Nederland op de negende plaats en is wat dat betreft dus iets minder corrupt geworden.

Griekenland

Helemaal onderaan de ranglijst staan Somalië, Noord-Korea en Afghanistan. Ook Oekraïne, dat tot voor kort van leek tot de Europese Unie toe te treden is terug te vinden tussen de meest corrupte landen. Griekenland staat op plek 80 en wordt daarmee beschouwd als het meest corrupte land van de Europese Unie.

Er worden meer onderzoeken uitgevoerd naar corruptie. Uit een meting van Ernst & Young kwamen eerder Kroatië en Slovenië uit de bus als meest corrupte EU-landen.