Financiën dwong SNS REAAL-bestuurder loon terug te storten

16 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van Financiën heeft geëist dat SNS REAAL het salaris terugvorderde bij de vertrokken SNS-topman Ronald Latenstein. Hij zou een half jaarsalaris, bruto 250.000 euro, meekrijgen.

SNS REAAL zag er hierna ook vanaf om de eveneens opgestapte financieel topman Ference Lamp een half jaarsalaris mee te geven, blijkt uit het boek De Val van SNS REAAL.

Bonus

De Nederlandse staat is sinds februari eigenaar van SNS REAAL. Pas nadat minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) in de Tweede Kamer zei dat de top van SNS geen cent zou meekrijgen, bleek dat dat niet het geval was.

De eis van Financiën om het geld te laten terugstorten, zorgde voor onbegrip bij commissarissen van SNS, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens hen was er geen sprake van een bonus of gouden handdruk, maar van het naleven van contractueel overeengekomen opzegtermijn.

Dienstverband

Het ministerie van Financiën en SNS waren het ook oneens over de beëindiging van het dienstverband van Latenstein en Lamp. Het ministerie vond dat het dienstverband op 31 januari moest aflopen, in de nacht dat SNS REAAL werd genationaliseerd.

De commissarissen waren het hier niet mee eens, omdat Latenstein en Lamp in februari de nieuwe top nog moesten inwerken. Financiën stemde hier niet mee in en Latenstein en Lamp moesten hun salaris van februari terugbetalen.

De commissarissen boden Latenstein en Lamp aan salaris uit hun eigen zak te betalen. Latenstein accepteerde dat, Lamp weigerde.