DNB: economie herstelt traag, consument geeft in 2015 meer uit

09 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse economie zal in 2014 voorzichtig weer gaan groeien. Pas in 2015 gaat de consument daadwerkelijk meer uitgeven.

Dat blijkt uit ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag heeft gepubliceerd. Het bruto binnenlands product (bbp) krimpt dit jaar nog met 1 procent.

Consumenten

Volgend jaar herstelt de economie zich voorzichtig, DNB verwacht in 2014 een groei van 0,5 procent. In 2015 zal de groei nog steeds beperkt zijn, voor dat jaar verwacht DNB een groei van 1 procent.

‘Het economische herstel heeft lang op zich laten wachten en blijft (…) beperkt, vooral doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid bezig zijn hun gehavende financiële balansen te repareren en dat proces nog niet is voltooid. Dit zet een rem op de binnenlandse bestedingen,’ schrijft DNB.

Omdat consumentenbestedingen gemiddeld achterlopen op economisch herstel, zal de Nederlandse consument pas in 2015 weer meer gaan uitgeven.

Pensioenpremies

DNB heeft ook een alternatief scenario uitgewerkt waarin rekening wordt gehouden met de pensioenplannen van het kabinet, die eerder dit jaar door de oppositie werden afgeschoten. Het kabinet kan niet garanderen dat de pensioenfondsen de premies verlagen.

Als de pensioenfondsen dat wel doen, kan volgens DNB de economische groei volgend jaar op 0,7 procent uitkomen en in 2015 op 1,1 procent. De werkloosheid en het begrotingstekort zouden dan bovendien lager uitvallen.