Werkgeversorganisatie MKB wijst looneis van 3 procent af

24 november 2013Leestijd: 1 minuut

De looneis van 3 procent van de vakbonden is geen oplossing voor de economische crisis. In plaats daarvan moet het kabinet de lasten verlichten.

Daarvoor pleit MKB-voorzitter Michael van Straalen zondag bij Buitenhof.

Kabinet

Van Straalen zegt dat de meeste werkgevers ‘absoluut’ geen geld hebben om de looneis van 3 procent van onder meer vakbond FNV tegemoet te komen, omdat de loonkosten zijn gestegen door het kabinetsbeleid.

Het bedrijfsleven kan niet tegen die stijging van de loonkosten opbieden. Per saldo betalen werkgevers steeds meer voor hun werknemers, maar die hebben toch ‘fors’ minder te besteden.

Besteedbaar inkomen

Het reëel loon voor werknemers is de afgelopen jaren met gemiddeld tien procent gedaald, erkent de MKB-voorzitter, maar bedrijven zijn per werknemer geen cent minder gaan uitgeven. Hoewel de vakbonden telkens zeggen dat het bedrijfsleven aan loonmatiging doet, noemt Van Straalen dat ‘perceptie’.

De daling van het besteedbaar inkomen is volgens hem niet de schuld van de werkgevers, en de enige manier om het tij te keren is als het kabinet stopt met alsmaar de lasten verhogen.