Wat u moet weten over kredietverlaging Nederland

29 november 2013Leestijd: 2 minuten

Het Nederlandse kredietoordeel bij Standard & Poor’s (S&P) is vrijdag verlaagd. Daarmee verliest ons land de gewilde AAA-rating en komen we uit op AA+.

Terwijl het kredietoordeel van Nederland is verlaagd, gaat dat van Cyprus en Spanje omhoog. Wat u moet weten over het oordeel van ratingbureaus.

Wat betekent een verlaging van het kredietoordeel?

Kredietbureaus geven met een rating een soort keurmerk, waarmee duidelijk wordt hoe groot de kans is dat een land, bedrijf of instelling het geld van spaarders of beleggers kan terugbetalen. Spaarders en beleggers kunnen zich bij hun keuze laten leiden door het kredietoordeel.

Hoe lager de beoordeling, hoe meer rente moet worden betaald op leningen. Ondanks de verlaging van het Nederlandse oordeel, denkt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) niet dat het oordeel grote gevolgen zal hebben voor de rente die Nederland betaalt.

Moeten we ons zorgen maken?

Zoals gezegd denkt Dijsselbloem niet dat Nederland meer rente moet betalen. ‘Nederland blijft een van de meest kredietwaardige landen ter wereld.’ Bovendien hebben de andere twee prestigieuze kredietbureaus Fitch en Moody’s de triple-A-status van Nederland pas nog herbevestigd. Desondanks is de minister toch teleurgesteld. ‘Je zou  het liefst 3 keer een triple-A behouden.’

Beide landen hadden een flink lager kredietoordeel dan Nederland. Dat van Cyprus gaat omhoog van CCC+ naar B-, omdat de directe risico’s zijn afgenomen van de hervormingen die de eilandstaat moet doorvoeren. Daarmee is ook de kans afgenomen dat het land zijn schulden niet op tijd of onvolledig aflost.

Voor Spanje, dat gebukt gaat onder een zware crisis, handhaaft S&P de status BBB-. Volgens S&P is het land erin geslaagd de schuldpositie te verbeteren dankzij een geleidelijke opleving van de economie. Hervormingen en Europees beleid zijn het land ten goede gekomen.

Zijn ratings betrouwbaar?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau Bloomberg naar de voorspellende waarde van ratings dat een muntje gooien beter werkt om vast te stellen of staatsobligaties stijgen of dalen, dan kijken naar kredietbeoordelaars.

Bloomberg heeft gekeken naar alle verhogingen en verlagingen van de kredietwaardigheid van landen door S&P en Moody’s. In 53 procent van de gevallen, bleek dat de markt het tegenovergestelde deed van wat op basis van de beoordelingen had mogen worden verwacht.

In de praktijk bleek dat in 2003. Toen ging de Amerikaanse energiereus Enron failliet ondanks een vrijwel smetteloze kredietstatus. Datzelfde gebeurde in 2008 met de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de IJslandse banken Landsbanki en Kaupthing.

Welke landen hebben nog wel een AAA-status?

De landen die bij alle drie de beoordelaars nog op AAA staan zijn Zwitserland, Singapore, Denemarken, Duitsland, Finland, Australië, Noorwegen, Zweden, Canada en Luxemburg.