Tientallen banen weg bij boekhandelketen Polare

28 november 2013Leestijd: 2 minuten

Bij boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verdwijnen in Nederland vijfenzeventig arbeidsplaatsen. De organisatie ziet vanwege de sterk gekrompen omzet in de boekensector geen andere optie dan flink te snijden in de kosten.

Want als er nu geen maatregelen worden genomen, is de organisatie met in totaal twintig vestigingen in Nederland en België ten dode opgeschreven, zegt een woordvoerder.

Opnieuw een ontslagronde dus: bij de samenvoeging van het bijna failliete Selexyz en ramsj-keten De Slegte verloren honderdtwintig medewerkers hun baan.

Poolster

Polare, de keten die na de samenvoeging van de twee boekenketens ontstond, is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures.

De naam Polare komt voort uit de Poolster ‘Stella Polare’: ‘een heldere en betrouwbare ster die al eeuwenlang dient als navigatie,’ en dat is precies wat het bedrijf wil zijn: een gids die je helpt om de juiste boeken te vinden. Maar tot dusver lukt dat nog niet zo aardig.

Polare wijt de problemen aan dalende bestedingen in de boekensector die naar verwachting dieptepunt nog niet hebben bereikt. Het afgelopen kwartaal zakte de verkoop van boeken met meer dan 11 procent terug, zegt de boekhandelketen.

Schappen

Deze zomer nam ProCures na lang wikken en wegen ook de failliete entertainmentwinkels van Free Record Shop over van zakenman Hans van Breukhoven.

Ook in die branche gaan de zaken niet goed: Topman Ronald van Geest stapte in november op. Tevens werd bekend dat het Free Record Shop na de doorstart maar niet wil lukken om de schappen vol te krijgen. De Belgische tak is inmiddels failliet verklaard en Nederlandse zaken draaien verlies.