‘KPMG was betrokken bij omkoping in Midden-Oosten’

25 november 2013Leestijd: 1 minuut

Accountant KPMG wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd vanwege vermeende omkoping van ambtenaren in Saudi-Arabië door Ballast Nedam. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat KPMG betrokken was bij het versluieren van honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen waarmee grote bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen bij het Openbaar Ministerie. Het zou gaan om één accountant, die volgens KPMG inmiddels met pensioen is. Die accountant zou medeplichtig zijn aan het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserse bankrekeningen en het opzetten van een interne administratie voor het smeergeld.

Boetes

Het onderzoek richt zich op de periode van 1997 tot 2004. KPMG zegt mee te werken aan het onderzoek door de verdachte dossiers aan het Openbaar Ministerie te geven.

Het is niet de eerste keer dat KPMG in opspraak komt. In juni kreeg het accountantskantoor nog twee boetes van bijna 900.000 euro vanwege ‘onvoldoende kwaliteitsbeleid en onjuiste interne procedures’.