SNS Reaal lijdt eerste kwartaal 1,6 miljard verlies

06 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Staatsbank SNS Reaal heeft in 2012 een verlies geleden van 972 miljoen euro. Vastgoedtak Property Finance nam daarvan met een tekort van 813 miljoen euro het grootste deel voor zijn rekening.

Dat heeft SNS donderdag bekendgemaakt.

Verslechtering vastgoedmarkt

De kernactiviteiten van SNS REAAL, SNS Retail Bank en de verzekeringsactiviteiten, rapporteerden een nettowinst van 443 miljoen euro. Door incidentele posten bleef echter ook daar onder de streep een verlies van 159 miljoen euro over.

SNS Reaal schreef 941 miljoen euro af op leningen bij Property Finance als gevolg van een verslechtering van de vastgoedmarkten. Die afboekingen leidden tot een fikse uitholling van de kapitaalbasis van SNS Bank, die de belangrijkste financier was van de vastgoedpoot.

Nationalisatie

De aanhoudende problemen bij de vastgoedfinancieringstak, die in 2006 van ABN AMRO werd overgenomen, dreigden begin dit jaar het hele concern kopje onder te trekken.

Dat was voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aanleiding SNS REAAL te nationaliseren.

Nog meer afgeschreven

SNS heeft in het eerste kwartaal nog eens 2 miljard euro afgeschreven op de portefeuille van Property Finance. Het nettoverlies over die periode is daardoor uitgekomen op 1,6 miljard euro. Exclusief eenmalige posten werd op de kernactiviteiten een winst van 99 miljoen euro geboekt.

Het bedrijf verwacht het verlies in het eerste kwartaal niet meer te kunnen goedmaken in de rest van het jaar, zodat ook over 2013 een verlies zal worden geleden. Daarbij speelt mee dat de winstgevendheid bij de verzekeringstak onder druk blijft staan door moeilijke marktomstandigheden.