Werkloosheid in Griekenland loopt verder op

09 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het werkloosheidspercentage in Griekenland is in februari opgelopen tot 27 procent van de beroepsbevolking. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen had 21,9 procent van de beroepsbevolking geen werk.

In februari zaten 3,6 miljoen Grieken thuis zonder werk. Het werkloosheidspercentage was in januari nog 26,7 procent.

Herstel

Van de Grieken in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar heeft ongeveer tweederde geen baan. In de categorie 25 tot 34 jaar is eenderde op zoek naar werk.

De Griekse minister Yannis Stournaras zegt dat de Griekse economie volgend jaar zal aantrekken. De oplopende werkloosheid zou eind volgend jaar moeten afnemen. ‘Het terugdringen van de werkloosheid volgt niet gelijk op economisch herstel,’ zegt Stournaras.

Noodzaak

De Griekse minister verwacht dat zijn land dan ook kan terugkeren naar de obligatiemarkt. De noodzaak daartoe is groot omdat eind volgend jaar het geld uit het Europese steunprogramma zo goed als op is.

Griekenland is sinds maart 2010 niet in staat om leningen in de markt te zetten.