Aantal bijstandontvangers begin dit jaar hard gestegen

31 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontvangt, is het afgelopen kwartaal hard gestegen. Eind maart waren er 390.000 bijstandsontvangers onder de 65 jaar, 11.000 meer dan een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal bijstandontvangers is in het afgelopen kwartaal bijna even hard toegenomen als in heel 2012. Vorig jaar steeg het aantal bijstandsuitkeringen met gemiddeld 3.000 per kwartaal.

Werkloos

Dat het er meer Nederlanders in de bijstand zitten, hangt samen met de oplopende werkloosheid. Werkzoekenden hebben in de meeste gevallen eerst recht op een werkloosheidsuitkering (WW) en krijgen daarna een bijstandsuitkering.

Daardoor vertaalt de toegenomen werkloosheid zich nu pas in een sterke stijging van het aantal bijstandontvangers, meldt het CBS.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn vooral Nederlanders tot 45 jaar in de bijstand terechtgekomen. Het aantal bijstandsontvangers steeg in deze groep met 7.000, een stijging van bijna 4 procent. Bij de 45-plussers was er een stijging van 2 procent