Forse verkoopdaling in eerste kwartaal huizenmarkt

11 april 2013Leestijd: 1 minuut

De huizenmarkt kende een slecht eerste kwartaal. De verkoop van bestaande huizen daalde met 30,3 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2012.

Dat heeft de makelaarsorganisatie NVM donderdag bekendgemaakt.

De huizenprijzen dalen nog steeds, al gebeurt dat in een lager tempo dan in 2012. Gemiddeld wordt een huis nu voor 206.000 euro verkocht, 5,5 procent minder dan een jaar geleden.

Hypotheekrenteaftrek

In het laatste kwartaal van 2012 ontstond een run op koophuizen omdat veel woningzoekenden nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari een huis wilden kopen. ‘Het vooraf gehoopte doorstroomeffect is echter uitgebleven,’ zegt NVM-directeur Ger Hukker.

Toch ziet Hukker signalen dat de markt weer aantrekt. ‘De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van huizen die te koop staan, stabiliseren. Daaraan zie je dat het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam herstellende is.’

Prijzen

Sinds het dieptepunt van de crisis in september 2008 zijn de huizenprijzen met zo’n 18 procent gedaald. Bij vrijstaande huizen was de daling het grootst met 20 tot 25 procent.

Tussenwoningen liepen met 14 procent het minst in waarde terug. NVM-topman Hukker rekent erop dat de huizenprijzen ook dit jaar verder onder druk blijven staan, met een verwachte daling van 5 tot 7 procent.