Vierdaagse werkweek moet van de PvdA de norm worden. Nee dus!

06 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'Bart Maat/ANP'

Een norm voor het aantal dagen dat iemand werkt? Laat iedereen dat lekker zelf bepalen en er de financiële consequenties van dragen.

PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam pleitte deze week in het AD voor een vierdaagse werkweek voor werknemers, met behoud van salaris. ‘Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben,’ zo wist hij.

Huh?! Van alle Europeanen werken Nederlanders gemiddeld het minste aantal uren, zo blijkt al jaren uit onderzoek. In vergelijkingen met alle geïndustrialiseerde landen bungelen ze steevast onderaan.

Ze hebben relatief veel vakantie en volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau besteden ze minder tijd aan ‘verplichtingen’ als werk en zorg voor de kinderen dan in andere landen. Dus waar heeft Van Dam het over?

Afwentelen

Als iemand minder wil werken, kan dat al. Nederland kent een wettelijk recht op deeltijdwerk. Daarvan maken vooral vrouwen gebruik. Een overbodig voorstel dus. Voor Van Dam is het misschien moeilijk voorstelbaar, maar er zijn ook mensen die hun werk zo leuk vinden dat ze vijf of meer dagen willen werken.

Het is bemoeizuchtig om een norm te willen opleggen voor het aantal dagen dat iemand werkt. Laat iedereen dat lekker zelf bepalen en daarvan zelf de financiële consequenties dragen, en die niet op werkgevers en overheid afwentelen, zoals Van Dam voorstelt.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015