‘Brussel’ slaat door met berisping vanwege Starbucksdeal

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Europese Commissie zal moeten bewijzen dat de belastingdeal met Starbucks illegale staatssteun is. Een oordeel van het Europese Hof is dringend gewenst, nu Europa doorslaat.

De Oeso, de G20 en nu ook Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zijn de strijd aangegaan met concerns, die met agressieve tax planning zouden proberen overal ter wereld de winstbelasting te ontduiken.

Heffing

Dat is op zich te billijken. Maar als Vestager daarin doorschiet door EU-lidstaten rechtlijnig te verbieden vooraf afspraken te maken over de belastingafdracht, dan overschrijdt zij haar bevoegdheden.

‘Brussel’ mag zich alleen bemoeien met de indirecte belastingen, zoals de btw. Directe belastingen, zoals inkomstenbelasting en winstbelastingen, zijn het domein van de lidstaten. Inclusief eventuele aftrekposten, winstberekeningen, vrijstellingen en afspraken over de heffing.

Belasting

Alleen als een land een schimmige belastingdeal sluit met één bedrijf, en andere bedrijven zo’n deal onthoudt, kan Vestager dit als illegale staatssteun veroordelen, omdat zo’n exclusieve deal concurrentieverstorend zou werken.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) is politiek verantwoordelijk voor belastingafspraken met bedrijven. Hij is ‘verbaasd‘ over het oordeel van Vestager over de afspraken met een Nederlandse koffiebrander van Starbucks. Eerder had de Europese Commissie de Nederlandse rulingpraktijk nog robuust en gedegen genoemd.

Oordeel

Als Wiebes kan aantonen dat andere bedrijven vergelijkbare afspraken met de Belastingdienst hebben kunnen maken, dan zal Vestager haar oordeel moeten intrekken. Wiebes moet het oordeel van ‘Brussel’ nog bestuderen, maar zal zeker verheugd zijn dat Starbucks in beroep gaat bij het Europese Hof.

Nederland is een aantrekkelijk vestigingsland voor internationale concerns – niet uitsluitend, maar óók omdat het hier mogelijk is om vooraf afspraken met de fiscus te maken. Dat moet zo blijven.

Ondertussen steunt Wiebes, terecht, het streven van de Oeso en de G20 om informatie over zulke afspraken transparanter te maken en te delen met belastingautoriteiten van andere landen. Zodat al te agressieve tax planners aangepakt kunnen worden.