Waarom gepensioneerden steeds vaker hun huis cash afrekenen

04 juli 2017Leestijd: 3 minuten
ANP-26120642

Jonge huizenbezitters kopen in vergelijking met ouderen de duurste huizen. Ouderen daarentegen rekenen relatief vaker af zonder een hypotheek af te sluiten.

Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken van het kadaster en Vereniging Eigen Huis (VEH).

In Nederland wordt een op de acht huizen gekocht zonder dat daarvoor een hypotheek nodig is, bleek eerder al uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Wie zijn deze mensen? Jongeren met geschonken geld van hun ouders? Ondernemers die hun zaak hebben verkocht? Welgestelden die hun vermogen liever investeren in vastgoed?

70plussers

Genoemde groepen komen zonder twijfel voor in de categorie ‘huizenkopers zonder hypotheek’. Maar uit onderzoek van het kadaster blijkt dat er één groep is die relatief vaak een huis koopt zonder daarvoor nog een lening nodig te hebben: 70plussers. Bijna de helft van de huizenkopers van 70 jaar of ouder (46 procent) sluit geen hypotheek af. Ter vergelijking: kopers onder de 30 rekenen slechts in 6 procent van de gevallen zonder lening af met de verkoper.

Er is een logische verklaring: ouderen hebben langer de tijd gehad om vermogen op te bouwen dan jongeren. Bovendien hebben ze hun hypotheek meestal (grotendeels) afgelost en kunnen ze de aankoop van een nieuwe, kleinere woning financieren met de opbrengst van de verkochte woning.

Nu vraag en aanbod steeds verder uit balans raken op de huizenmarkt, moet de wal het schip keren. De vraag is alleen wanneer dat gebeurt. Lees:Huizenmarkt oververhit: wachten op het kantelpunt

Pensionado’s

Maar dat is niet het hele verhaal. Het zijn namelijk eigenaren van meerdere woningen die het vaakst hypotheekloos kopen. Dit zijn geen ouderen die kleiner gaan wonen, maar pensionado’s die een vakantiewoning kopen, ouders die een onderkomen kopen voor studerende of al werkende kinderen of particuliere beleggers die willen profiteren van de aangetrokken woningmarkt.

Dit blijkt ook uit de cijfers. In de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt bij een kwart van de woningverkopen geen hypotheek afgesloten (particuliere beleggers). Daarnaast zijn de kustgebieden (vakantiewoning) en studentensteden Delft, Groningen en Maastricht (studerende kinderen) populair onder de hypotheekloze huizenkopers.

Duurste huizen

Dat ouderen veelal huizen kopen zonder hypotheek, betekent niet dat zij ook de duurste huizen kopen. Integendeel: zij kopen juist vaker de relatief goedkope appartementen. Uit eerder onderzoek van het kadaster en Vereniging Eigen Huis blijkt dat ouderen (45 +) niet langer hun relatief grotere kapitaal omzetten in de duurste huizen. Het zijn jonge doorstromers, tussen de 30 en 45, die het meeste (geleend) geld op tafel leggen voor een nieuw huis. Vóór de crisis was dit precies andersom.

Volgens Bob Maas van VEH komt dat doordat in de jongere groep de urgentie om te verhuizen het hoogst is. Hierdoor is de prijs die zij bereid zijn te betalen, relatief hoog. Daarnaast zoekt deze groep in een prijsklasse waar veel concurrentie is.

Een laatste, maar niet minder belangrijke oorzaak, moet volgens Maas worden gezocht in de uitgestelde koopwens tijdens de crisis. ‘Veel doorstromers zijn in de crisis blijven zitten waar ze zaten en slaan daarom nu een stapje over en kopen gelijk een groter huis met tuin. Groen is voor de doorstromers echt belangrijk. Er móet een tuin bij. Dit heeft natuurlijk te maken met de levensfase waarin de jonge doorstromers verkeren. Velen hebben een vaste relatie en kinderen.’