Vanderlande overgenomen door Japanse gigant Toyota

23 maart 2017Leestijd: 1 minuut
Een distributiecentrum van Vanderlande Bron: ANP

De Brabantse fabrikant Vanderlande is voor bijna 1,2 miljard euro overgenomen door het Japanse Toyota Industries. Vanderlande is een van de wereldmarktleiders in bagagebanden voor luchthavens.

Toyota Industries meldt donderdag dat het een overeenkomst heeft gesloten met Vanderlande. Voor 140 miljard yen – ongeveer 1,2 miljard euro – koopt de Japanse gigant alle aandelen van Vanderlande. Het bedrijf uit Veghel is actief in vijftig landen en heeft zo’n 4.500 werknemers. Vanderlande is een expert in automatisering en richt zich voornamelijk op luchthavens, warenhuizen en postsorteercentra. In 2015 boekte het bedrijf een nettowinst van 42 miljoen euro.

Automatisering

Vanderlande werd opgericht in 1949 door Eddie van der Lande. Het familiebedrijf specialiseerde zich in de productie van machines en installaties.

Tegenwoordig ontwerpt en levert het bedrijf geavanceerde automatiseringssystemen. Door de opkomst van e-commerce groeit de vraag naar innovatieve transportinstallaties. Daarom heeft Vanderlande de afgelopen jaren fors uitgebreid.

Wereldmarktleider

Toyota Industries is de grootste heftruckfabrikant ter wereld en wil zijn horizon verbreden. Door de aankoop van Vanderlande wil Toyota zijn stempel drukken op materiaalbehandelingssystemen. In februari kocht het bedrijf het Amerikaanse Bastion Solutions, een andere automatiseringsgigant. Hiermee wordt Toyota een van de wereldmarktleiders op het gebied van automatiseringssystemen.