Elsevier-onderzoek: werkloosheid starters spectaculair afgenomen

02 juni 2016Leestijd: 1 minuut

Afgelopen jaar is de werkloosheid onder hoogopgeleide starters sterk afgenomen. Zo blijkt uit de twintigste editie van Beste banen, het jaarlijkse Elsevier-onderzoek naar de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerde hbo’ers en academici.

Sinds de vorige editie van Beste banen in 2015 daalde de werkloosheid onder academici, anderhalf jaar na hun afstuderen, van 5,4 naar 3,4 procent. De werkloosheid onder hbo’ers is zelfs gehalveerd: van 7,0 procent in 2015 naar 3,5 procent.

Hoewel de resultaten van het onderzoek positief stemmen, zijn er nog altijd grote verschillen tussen de kansen van starters op de arbeidsmarkt: die hangen af van de opleiding die zij volgden. Zo nam de werkloosheid van academici met een alfa-opleiding sinds vorig jaar zelfs iets toe van 7,3 naar 8,7 procent.

Kay CoenenHoogopgeleide is weer populair bij werkgever Lees verder >

Trends

Beste banen is gebaseerd op het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek, een onderzoeksbureau verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Omdat de onderzoekers sinds 1998 een vaste onderzoeksmethode hanteren, geven de resultaten helder inzicht in de ontwikkeling van salarissen, werkloosheid, vaste contracten, zoekduur naar een baan en meer.

Lees het volledige achtergrondartikel naar aanleiding van Beste banen 2016, inclusief informatie over de baankansen van 116 veel gekozen opleidingen.