Elsevier presenteert: Alle 18 presidenten van De Nederlandsche Bank

14 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Een particuliere onderneming, die zich ontwikkelde tot de centrale bank van ons land. In ‘Alle 18 presidenten van De Nederlandsche Bank’ schetst Paul de Hen op boeiende wijze de geschiedenis van de staatsbank.

Paul de Hen beschrijft alle presidenten, van de Amsterdamse notabele Paul Iwan Hogguer tot de Groningse econoom Klaas Knot. Daarmee is het tevens een boeiende financieel- economische geschiedenis geworden, waarin De Hen laat zien hoe maatschappelijke veranderingen gaandeweg ook in de leiding van de bank zichtbaar werden.

Nieuwe methoden

Begonnen als particuliere onderneming ontwikkelde de bank zich in de negentiende eeuw tot centrale bank. Sinds de invoering van de euro in 1999 is haar hoofdtaak vooral die van toezichthouder op de activiteiten van de rest van het bankwezen.

Ook tweehonderd jaar na haar oprichting houdt De Nederlandsche Bank zich bezig met typische bankactiviteiten als kredietverlening en handel in valuta’s en goud, maar zowel de methoden als de klantenkring zijn ingrijpend veranderd.

Dr. Paul de Hen (Zwolle, 1946) schrijft sinds 1993 voor Elsevier. Hij was adjuncthoofdredacteur, EU-correspondent in Brussel en economieredacteur. Daarvoor was hij hoofdredacteur van FEM en werkte hij voor Vrij Nederland.