Bij Rouhani’s bezoek aan Europa wil iedereen deals sluiten

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

De Iraanse president Hassan Rouhani is deze week voor het eerst in zijn ambtsperiode op Europees grondgebied. Nu een deel van de sancties tegen het land zijn opgeheven, willen Europese ondernemingen zo snel mogelijk voor vele miljarden euro’s zakendoen met Iran.

Samen met 120 ambtenaren en zakenmensen kwam Rouhani maandag aan in Italië. De Italiaanse premier Matteo Renzi organiseert een staatsbanket voor de delegatie, waar een aantal van de grootste ondernemingen van Italië aan zullen schuiven.

Regeringsbronnen in Rome schatten dat er deals zullen worden gesloten ten waarde van 17 miljard euro, onder meer met Italiaanse olie- en staalbedrijven. Donderdag reist de delegatie naar Frankrijk, om ook daar megadeals te sluiten, zoals die met vliegtuigmaker Airbus.

Als vanouds

Iran handelde traditioneel veel met Italië en Frankrijk, maar dat kwam ten einde toen de internationale gemeenschap strenge sancties instelde die zakendoen vrijwel onmogelijk maakten. Het was dodelijk voor de Iraanse economie, die voor inkomsten vooral afhankelijk is van de export van olie.

Nu Iran heeft beloofd zijn nucleaire programma te ontmantelen, is een deel van de sancties opgeheven. Europese ondernemingen blijken pragmatisch genoeg om de handel weer te hervatten. Ook Nederlandse ondernemers zien kansen in Iran. KLM wil spoedig weer vluchten naar Teheran aanbieden, en ook Shell is erop uit net zo actief te worden in het olierijke Iran als vroeger, meldt NRC. In 2010 exporteerde Nederland bijna 600 miljoen euro aan goederen naar Iran.

Kritiek

Niet iedereen is blij met de vernieuwde geldstroom naar Iran. De president van Israël Benjamin Netanyahu zegt te vrezen dat het Iran meer mogelijkheden geeft om ‘terrorisme te verspreiden over wereld’.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaf vorige week toe dat een deel van het vrijgekomen geld in handen zal komen van ‘de Iraanse Revolutionaire Garde en van andere groepen die worden gezien als terreurgroepen.’ De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft aangegeven als president meteen nieuwe sancties uit te zullen vaardigen tegen de Islamitische Republiek.