Waarom Finland spijt heeft van de euro

24 december 2015Leestijd: 2 minuten
''

Van alle EU-lidstaten presteert de Finse economie, na die van Griekenland, het slechtst. Het zorgt voor pessimisme in het land over het nut van de Europese Unie en de euro.

De recessie in Finland lijkt maar niet op te houden: al vier jaar achtereen kromp de economie van het Noord-Europese land. De ondergang van Nokia – de grootste werkgever van het land – de eurocrisis en de EU-sancties tegen Rusland, het heeft de Finse economie allemaal niet geholpen.

De euro krijgt de schuld

Zo ging Finland van sterleerling van de EU naar een van de slechtst presterende landen binnen de Unie. Deze week gaf minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini de gemeenschappelijke Europese munt de schuld. ‘We hadden de euro nooit moeten invoeren,’ zei de politicus van regeringspartij de Ware Finnen.

Finland trad in 1999 met elf landen toe tot de Europese Monetaire Unie en gaf daarmee de markka op. Toen Finland de eigen valuta nog had devalueerde het de munt veelvuldig om zo de eigen concurrentiepositie te verbeteren.

Nu kunnen de Finnen hun positie verbeteren door loonkosten te verlagen en de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Economen menen dat daarbij moet worden gesneden in de overheidsuitgaven aan sociale zekerheid, die zelfs vergeleken met omringende landen als Zweden, in Finland erg hoog zijn.

Discussie over EU-lidmaatschap

Het maakt de Finse bevolking steeds negatiever over de Europese Unie. De Ware Finnen, een rechts-populistische partij, heeft het afgelopen jaar 50.000 handtekeningen verzameld, waardoor het Finse parlement wordt verplicht om het EU-lidmaatschap te bespreken.

De meerderheid van de parlementsleden wil bij de Europese Unie blijven. De vraag of ook de euro deel uitmaakt van een Finse toekomst, is controversiëler. Uit een recente peiling blijkt dat bijna een op de twee Finnen denkt dat het land beter af is als de nationale munt weer wordt aangenomen.