IMF-baas Christine Lagarde moet voor de rechter verschijnen

17 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet zich voor een speciale rechtbank in Parijs verantwoorden. Het gaat om haar rol in een conflict over honderden miljoenen euro’s toen ze de Franse minister van Financiën was.

De Franse procureur-generaal bevestigde dat donderdag, schrijft persbureau Reuters. ‘Het is onbegrijpelijk,’ zei haar advocaat Yves Repiquet. ‘Ik ga Lagarde aanraden om in hoger beroep te gaan’.

Nalatigheid

Lagarde moet verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek. Dat is een speciaal hof dat wetsovertredingen van ex-bewindslieden berecht. De IMF-chef wordt verdacht van grove nalatigheid die verduistering van honderden miljoenen aan overheidsgeld tot gevolg had.

De zaak draait om het slepende conflict tussen de Franse ex-minister en zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Tapie verkocht zijn aandelen in sportbedrijf Adidas aan de Franse bank in 1993. Daarna beweerde hij dat de bank, die inmiddels failliet is, hem had bedrogen door de aandelen later opnieuw te verkopen voor een veel hoger bedrag.

Lagarde liet als minister in het conflict bemiddelen. De arbitrage leverde Tapie toen ruim 400 miljoen euro aan schadevergoedingen op, maar wordt in deze zaak als frauduleus bestempeld. De Franse rechter bepaalde eerder deze maand dat Tapie het geld moet terugbetalen.

Functioneren

Niet alleen Repiquet, maar ook het Openbaar Ministerie had eerder aangedrongen op het verwerpen van de zaak, die inmiddels meer dan twintig jaar oud is. Het is bevestigd dat Lagarde inderdaad in hoger beroep gaat tegen de beslissing.

‘Mevrouw Lagarde wil benadrukken dat ze volstrekt wettig handelde en het belang van de Franse staat diende,’ zei haar advocaat donderdagmiddag. Het IMF verklaart dat het functioneren van Lagarde als voorzitter vooralsnog niet in het geding is door de procedure.