Taxfree winkelen misleidend voor reizigers op Schiphol

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Winkels op Schiphol misleiden passagiers over de mogelijkheid om belastingvrij te kunnen winkelen. Deze conclusie trekt de Consumentenbond na een onderzoek voor de Reisgids.

Mensen die denken dat ze voordelig kunnen shoppen op luchthavens komen vaak bedrogen uit.

Sinds 1999 was de btw-vrijstelling voor reizigers binnen de Europese Unie (EU) al afgeschaft, maar bleef het voordeel bestaan voor reizigers naar bestemmingen buiten de EU.

Verwarring

De praktijk is anders. Uit het onderzoek blijkt dat de prijs voor producten op luchthaven Schiphol voor alle reizigers hetzelfde is. Dit zouden de winkeliers doen om verwarring te voorkomen. De winkeliers zeggen de niet geïnde btw voor EU-reizigers voor eigen rekening te nemen.

Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, suggereert de term ‘taxfree’ dat reizigers een belastingvoordeel hebben als ze buiten de EU reizen. ‘Een koptelefoon waar 21% btw op zit, zou voor de reiziger naar bijvoorbeeld Brazilië zo’n 18% goedkoper moeten zijn dan iemand die naar Frankrijk vliegt. Dat dát niet het geval is, is verwarrend, en voelt oneerlijk.’

De prijzen achter de douane verschillen ook nog eens amper van prijzen die voor de douane betaald worden. Zo is bijvoorbeeld een laptop achter de douane zonder btw nog steeds twintig euro duurder dan in een elektronicawinkel buiten Schiphol. Exclusief btw achter de douane komt dat op hetzelfde neer als inclusief btw voor de douane. Uitzondering is vaak tabak, alcohol en, af en toe, parfum.

Voor Nederlanders is er dus geen voordeel te halen op de meeste luxe artikelen. Sterker nog, als er geen belasting over de producten betaald wordt kan het zelfs zijn dat u invoerrechten moet betalen bij terugkomst. Zodra de totale waarde van uw aankopen boven de 430 euro komt, moet u hierop letten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Niet alleen Schiphol

Overigens is Schiphol niet de enige luchthaven waar dit gebeurt, vertelt Joni Smeenk, oprichter van Vatfree.com. Spanje is het enige land in Europa waar het voor internationale reizigers een recht is om de volledige btw terug te krijgen. Ook in Engeland is dit probleem ook al aan de kaak gesteld.

‘Het resultaat is dat niet-Europeanen die hier graag dure spullen willen kopen het gevoel hebben ‘erbij gelapt te worden’. Gezien de bedragen die zij uitgeven en de impuls die dit aan de economie geeft zou het in ons aller belang zijn om dit moreel juist te willen afhandelen,’ aldus Smeenk. Volgens Smeenk wordt er elk jaar 300 miljoen euro niet geclaimd door reizigers.

Schiphol laat in een reactie weten dat het onderzoek van de Consumentenbond ten onrechte de conclusie trekt dat winkeliers geld in hun zak steken.