Kabinet schroeft begroting voor asielbeleid en justitie omhoog

20 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet maakt 310 miljoen euro vrij voor de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onder meer het budget voor het asiel- en migratiebeleid wordt verhoogd met 60 miljoen euro.

Voor justitie wordt er structureel 250 miljoen euro extra gereserveerd, terwijl de extra uitgaven voor het oplossen van de migratieproblematiek eenmalig zijn. De 60 miljoen euro voor het asielbeleid zal naar de Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst gaan. Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie.

Akkoord

De coalitie heeft deze week een akkoord bereikt over de begrotingsplannen. De volledige oppositie drong al langer aan op meer financiële middelen voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. De regeringspartijen kregen eerder vanuit de oppositie het verwijt dat de begroting voor justitie ‘een gatenkaas was’.

Dinsdag wilde de coalitie een bedrag van 200 miljoen euro vrijmaken, maar SP, CDA en D66 vonden dat onvoldoende. Het kabinet wil onder meer investeren in het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, het Nederlands Forensisch Instituut, de Nationale Politie en rechtsbijstand.

Steun

Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie denkt dat de Eerste en Tweede Kamer zullen instemmen met de begrotingsplannen. ‘Ik ga ervan uit dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer inziet dat nu structureel wordt geïnvesteerd in veiligheid en justitie in Nederland.’

De VVD en PvdA komen zeventien zetels tekort in de Eerste Kamer. Om de begrotingsplannen te realiseren heeft het steun nodig van twee oppositiefracties. ‘Ik reken erop dat iedereen er achter gaat staan,’ zei Van der Steur.

Volgens de minister heeft de terreurdreiging van de afgelopen week deels bijgedragen aan de budgetverhoging. ‘Maar toch vooral omdat duidelijk was dat voor het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie, maar ook de rechterlijke macht en de reclassering extra investeringen nodig waren.