‘Het gaat me niet alleen om geld verdienen’

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'Guido Benschop'

Marcel Kunne (50) is zelfstandig controller en levenscoach.

‘Ik was accountant bij Ernst & Young, bijna twintig jaar lang. Op den duur vond ik die omgeving te strak. Te veel regels en procedures. Als zelfstandig controller zit ik telkens op een andere plek, zonder het gedoe van een groot kantoor. Mijn maand­inkomen schommelt sterk, gemiddeld kom ik uit op 5.000 euro netto. Het gaat me niet alleen om geld verdienen: mijn hart ligt bij mensen.

‘Daarom ben ik drie jaar geleden ook levenscoach geworden. Voor 5.500 euro heb ik een post- hbo-opleiding gedaan. Ik help mensen bij hun persoonlijke groei. Nu besteed ik er maximaal een halve dag per week aan. Dat mag best meer worden, al ga ik er dan in inkomen op achteruit. Coaching geeft zoveel voldoening.

‘De laatste jaren heb ik af en toe wat afgelost op onze hypotheek, met het oog op later. Voor onze twee-onder-een-kap aan de bosrijke kant van Lochem lenen we nu nog maar één ton.’

Concerten

‘De rente van ongeveer 200 euro netto per maand gaat binnenkort nog omlaag ook, omdat de rentevaste periode afloopt. We betalen nu 3,55 procent, dat wordt zeker 1 procentpunt minder.

‘Beneden hebben wij één grote ruimte. We hebben geen kinderen, maar als mijn vrouw thuis is, kan ik daar niet terecht voor gesprekken met klanten. Daarom heb ik voor 5.500 euro een blokhut in de achtertuin laten plaatsen. Eerst moest de taxus eruit en de grond worden betegeld. Dat kostte 4.500 euro. Dat ga ik met coaching natuurlijk nooit terugverdienen.

‘Ik ga veel naar concerten, cabaret en films, zo’n honderd avonden per jaar. Inclusief cd’s ben ik daaraan per maand wel 800 euro kwijt. In 2003 kreeg mijn vrouw een auto-ongeluk. Ze heeft nog steeds last van een whiplash. Omdat ze niet meer makkelijk uitgaat, organiseer ik huiskamerconcerten. Vorig jaar met singer-songwriter Dayna Kurtz, die nog een gaatje in haar programma had.

‘Wij hebben meer geld dan we nodig hebben. Als ik iets wil hebben, dan koop ik het. Maar ik smijt het niet over de balk. Ik zal nooit iets duurs kopen dat drie dagen later overbodig blijkt.’

Elsevier nummer 46, 15 november 2015