Coalitie hengelt nu bij D66 en CDA naar steun belastingplan

11 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

In een nieuwe poging een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen voor een lastenverlichting van vijf miljard euro, houden coalitiepartners VVD en PvdA nu ook gesprekken met oppositiepartijen CDA en D66.

Ingewijden rond het Binnenhof zeggen dat er woensdagochtend al contact is geweest tussen de partijen. Het plan van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dat op tafel ligt houdt een lastenverlichting in van vijf miljard euro voor werkende Nederlanders. Om de wet door de Eerste Kamer te krijgen hebben VVD en PvdA de steun nodig van andere partijen.

Voorbarig

Bij de presentatie van de belastingplannen ging de regering ervan uit dat veel politieke partijen wel in zouden stemmen met een grote lastenverlaging. Dat was voorbarig en de coalitie moet nu koortsachtig naar steun hengelen. De grote vraag is hoe die vijf miljard precies over de Nederlanders zal worden verdeeld.

De regering probeerde eerder deze week de kleine christelijke partijen te paaien. Zij willen meer belastingvoordeel voor gezinnen waar maar een ouder werkt. Eenoudergezinnen worden door de huidige regelgeving zwaarder belast dan gezinnen waar beide ouders werken. De ‘aanrechtsubsidie’ van ChristenUnie en SGP lijkt op het moment echter onaanvaardbaar voor de PvdA en VVD.

Vergroenen

Daarom gaat de coalitie nu ook om tafel met D66 en CDA. D66 wil onder meer maatregelen invoeren om het belastingstelsel te vergroenen. Daarbij kan worden gedacht aan belastingen op vervuilende producten. Het CDA zet in op een hogere kinderbijslag.

Woensdagmiddag verdedigt staatssecretaris Wiebes het belastingplan voor de vierde maal in de Tweede Kamer. Ongeacht of de oppositiepartijen de plannen openlijk zullen steunen, de belastingwet zal binnenkort langs de Eerste Kamer komen. Het is dan de vraag of een meerderheid van de senatoren daadwerkelijk bereid is een grote lastenverlichting weg te stemmen.