ABN AMRO gaat volgende week naar de beurs

10 november 2015Leestijd: 2 minuten

ABN AMRO gaat volgende week vrijdag naar de beurs. De bank verwacht met de eerste uitgifte van certificaten zo’n 3,76 miljard euro op te halen.

Dat heeft de staatsbank dinsdag bekendgemaakt.

Toestemming

Eerder gaven minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en de Europese Centrale Bank (ECB) en de Nederlandsche Bank (DNB) al toestemming voor de beursgang.

Sindsdien was het wachten op de datum waarop de beursgang zou worden gerealiseerd. Die dag is nu vastgelegd op 20 november.

Verlies

De plaatsing van de eerste 188 miljoen certificaten van aandelen levert naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro op. Dat kan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro als de begeleidende banken bij grote belangstelling ten volle gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

De aangeboden certificaten vertegenwoordigen een vijfde van alle bestaande aandelen ABN AMRO. De prijs waarvoor ze worden aangeboden, tussen de 16 en 20 euro per stuk, waardeert de bank op in totaal 15 miljard tot 18,8 miljard euro

Winst heeft de staat zoals verwacht niet gemaakt met de aankoop. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gaf in totaal 28 miljard euro uit om Fortis, ABN Amro en ASR van een ondergang te redden.

Samen

ABN AMRO werd in 2010 samengevoegd met de restanten van Fortis Bank Nederland en is volledig in handen van de Nederlandse staat. De bank heeft vijftien dochterondernemingen en heeft klanten in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm is tevreden over de beursgang. ‘De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap op weg naar onze nieuwe toekomst.’ Hij bedankt de klanten, werknemers en aandeelhouders op de website van de bank voor hun steun.