VNO-NCW maakt zich zorgen over groeiende populariteit PVV

18 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De migratiecrisis en het teleurstellende optreden van regeringsleiders, zorgt voor een stijging van de PVV in de peilingen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zegt dat de populariteit van de PVV gevolgen kan hebben voor de handel van Nederland met het buitenland.

‘Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt,’ zei De Boer in WNL op Zondag.

Imago

De Boer vreest dat hij op handelsmissie moet ‘met iemand die weinig voelt voor het buitenland’, zei hij over een mogelijke regeringsdeelname van de partij van Geert Wilders.

Nederland zou in dat geval het imago krijgen dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor de invloed andere culturen. ‘Dan is dat een zorgpunt.’

Uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV stijgt naar een recordhoogte van 37 zetels, ten opzichte van 15 in de Tweede Kamer. De partij wint aan populariteit onder hoogopgeleiden. Van hen zou 14 procent nu op de partij van Wilders stemmen, tegen 5 procent in juli.

Werk

Over het grote aantal migranten dat naar Nederland komt, zei De Boer dat hij er voorstander van is om deze groep snel aan het werk te krijgen ook als nog niet duidelijk is of zij in Nederland mogen blijven. Hij denkt bijvoorbeeld aan een aantal asielzoekers dat vacatures in de IT kan vervullen.

De gemeente Amsterdam kwam deze week met een actieplan om migranten in de regio van de hoofdstad aan het werk te krijgen. In het actieplan staat onder meer dat buitenlandse diploma’s snel moeten worden erkend en er moet snel worden geïnventariseerd of er geschikte vacatures zijn voor statushouders.

In de gezondheidszorg, ICT, techniek staan er volgens de gemeente vacatures open waarvoor niemand is te vinden. Ook is er een behoefte aan koks en schoonmakers.