‘Varoufakis vraagt 60.000 dollar voor zijn speeches’

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis speelde een bepalende rol in de Griekse schuldencrisis. Na zijn vertrek blijkt de zelfverklaarde marxist voor grote sommen geld speeches te geven over de Griekse economie.

De populaire Griekse zondagkrant Proto Thema probeerde Varoufakis in te huren als spreker voor een denkbeeldig evenement buiten Europa. Het management van Varoufakis kwam snel terug met het ‘standaard prijskaartje’ voor een speech over de staat van de Griekse economie: 60.000 dollar.

Rekening in Oman

Via het management vroeg Varoufakis ook nog om businessclass vliegtickets en een bed in een vijfsterrenhotel. Het geld moest worden overgemaakt naar een bankrekening in Oman. Speeches binnen Europa zijn trouwens een stuk goedkoper: daarvoor vraagt de oud-politicus 1.500 dollar.

De Griekse krant spreekt van een schande: ‘De man die er mede voor heeft gezorgd dat de Griekse economie instortte, probeert nu een slaatje uit dat drama te slaan.’

Rockster

Varoufakis was een relatief onbekende hoogleraar economie tot hij opeens een van de leiders werd van de linkse Syriza-partij in Griekenland. Toen Alexis Tsipras aan de macht kwam in Griekenland, benoemde hij Varoufakis, een zelfverklaarde marxist, als minister van Financiën.

De flamboyante Varoufakis was fel gekant tegen de eerder gemaakte afspraken met internationale schuldeisers als de Europese Unie. Maandenlang zocht hij de confrontatie met Europese leiders, iets wat veel Grieken konden waarderen. Uiteindelijk stapte Varoufakis zelf op, nadat bleek dat binnen de Syriza-partij zijn harde opstelling op steeds minder steun kon rekenen.

Of Varoufakis permanent van het politieke toneel is verdwenen, is maar de vraag. In interviews heeft hij gezegd een pan-Europese partij te willen oprichten. Onlangs zette hij een filmpje op internet waarin hij aankondigt dat er op 1 november iets groots staat te gebeuren.