Te koop: rijksmonumentje uit 1750 in Limburg

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Hans van der Ham verkoopt een vrijstaand huis in het Limburgse Epen. Met 100 vierkante meter woonoppervlakte is het klein maar charmant.

Na hun zilveren huwelijk en talloze overnachtingen op de camping in Gulpen besloten Hans en Yvonne van der Ham uit Waddinxveen een stacaravan te kopen. Dat werd, zeer tegen de zin van Yvonne, een vakwerkhuisje in Epen, in Zuid-Limburg. Want wat moesten ze met een bouwval van 145.000 euro?

Door het dak en de weggespoelde leem in de muren keken ze naar buiten, de trappen waren verrot en de schuur buiten stond op instorten. Ook dat nog: in het rijksmonumentje uit 1750 zat geen cv, dus enkel koud water uit de kraan. En maar één pit om op te koken. ‘Ze gunde het me,’ zegt Hans terwijl de vlammen het hout in de kachel likken.

Charmant

Elk weekeinde reed hij naar het zuiden om het huisje helemaal op te knappen. Er kwam een nieuw dak op, hij legde abdijplavuizen op de grond, moderniseerde badkamer en keuken. Van de originele houten draag- en moerbalken bleef hij af.

Toen het in 2008 klaar was, wist Yvonne dat zij zich hier ook thuis zou voelen. Nergens kun je zo genieten van het leven als hier, zegt Hans.

Het huisje is met zijn 100 vierkante meter woonoppervlakte klein maar charmant. Huiskamer en leefkeuken zijn ongeveer 20 vierkante meter groot, boven zijn drie kleine slaapkamers. De kachel staat op een overdekt terras.

Ze beleefden er ‘schitterende jaren’ totdat Yvonne in 2014 ziek werd. Een halfjaar later overleed ze. Zodoende staat het huis te koop, voor 199.000 euro. De kleinkinderen die in de Randstad wonen, wachten op hun oppas-opa. Dus verbouwt Hans andermaal een huis, nu in het Zuid-Hollandse Haastrecht. Zijn huisje in Epen heeft hij in zijn hart gesloten.