Hoe pak je als zzp’er wanbetalende klanten aan?

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Ondernemers betalen elkaar steeds later, maar zzp’ers hoeven dat niet lijdzaam te ondergaan.

De financiële veerkracht van onder­nemers wordt op de proef gesteld: in Nederland krijgen ze zo’n 40 procent van hun zakelijke facturen te laat betaald, berekende verzekeraar Atradius. Ondernemers moeten gemiddeld 37 dagen wachten op hun geld, vier dagen langer dan twee jaar geleden. Hoe pakt u wanbetalers aan?

In 2013 is de betalingstermijn bij overeenkomsten tussen bedrijven wettelijk vastgelegd op maximaal 30 dagen. Later betalen mag alleen als beide partijen dat op papier hebben gezet. Is dat niet het geval, dan mag op dag 31 in principe de teller gaan lopen: zonder aanmaning kunt u een standaardvergoeding rekenen voor incassokosten en wettelijke rente.

Gaat het om een bedrag onder de 2.500 euro, dan zijn die incassokosten hooguit 15 procent, met een minimumbedrag van 40 euro. De rente die u in rekening mag brengen is 8,05 procent.

Deurwaarder

Misschien zet u daarmee onnodig de relatie met uw klant op scherp. Probeer het daarom eerst met een vriendelijke herinnering. Reageert de klant niet, dan is het tijd voor een dwingender aanpak. In de volgende herinnering kondigt u incassomaatregelen aan als er binnen bijvoorbeeld twee weken nog niet is betaald. Gebeurt er dan nog steeds niets, breng dan kosten in rekening en schakel desnoods een deurwaarder in.

Voor beginnende ondernemers is een zogeheten no-cure-no-pay-incassobureau interessant. Valt er bij de klant niets te halen, dan hoeft de ondernemer niet zelf voor de incassokosten op te draaien.

Indekken

In het uiterste geval is de gang naar de rechter nodig. In zo’n geval komt een rechtsbijstandverzekering van pas, al kost die al gauw 500 euro per jaar.

U kunt zich ook vooraf indekken tegen het risico op wanbetalende klanten. Zo bieden verscheidene verzekeraars zzp’ers factoring aan: tegen een vergoeding van tussen de 3 en 8 procent van de factuurwaarde keert de verzekeraar het openstaande bedrag ­direct uit.

De verzekeraar neemt het debiteurenrisico over. Een handige website om factoring te vergelijken, is deze.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015