Dijsselbloem verwacht dat kosten asielopvang oplopen tot miljard

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën verwacht dat de totale kosten voor asielopvang dit jaar oplopen tot 1 miljard euro. De extra uitgaven zijn meegenomen in de najaarsnota van het kabinet.

Dat is meer dan een verdubbeling van het bedrag dat de overheid vorig jaar kwijt was aan de opvang van asielzoekers. In 2014 werd er 485 miljoen euro besteed aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor het opvangen en huisvesten van migranten.

Toen werden er 30.020 asielaanvragen ingediend. In totaal belandden 25.000 asielzoekers in de centrale opvang. De overige 5.020 migranten werden toen niet in het kostenplaatje meegenomen, omdat zij niet door het COA werden gehuisvest.

Donderdag zei Dijsselbloem tegen BNR Nieuwsradio dat het dit jaar om hele grote bedragen gaat. ‘Maar je kunt niet anders, je kunt mensen niet op straat laten slapen.’

Verwachtingen

Nederland maakt extra kosten omdat het aantal asielzoekers een stuk hoger uitvalt dan het kabinet verwacht had. In 2014 werd er van uitgegaan dat er 22.000 migranten naar Nederland zouden komen, dat aantal werd dit voorjaar opgeschroefd naar 40.000.

Maar ook die schatting bleek te laag; eind september stond het aantal migranten dat dit jaar naar Nederland is gekomen al op 39.204. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel zei dinsdag te verwachten dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt tussen de 50.000 en 60.000 komt te liggen.

Totale kosten

Dijsselbloem zegt dat het kabinet niet gaat bezuinigen voor de extra uitgaven. De minister sprak zijn verwachting uit over de kosten van de opvang, maar deed geen voorspellingen over de totale kosten van asielzoekers.

In 2014 werd er in totaal 867,8 miljoen euro uitgegeven aan asielzoekers. Naast de opvang was de Immigratie- en Naturalisatiedienst een grote kostenpost van 197,7 miljoen euro.

De Dienst Terugkeer en Vertrek, verantwoordelijk voor de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, kreeg 72 miljoen euro. Beide organisaties vallen onder het ministerie van Veiligheid en Justitie.