Centrale banken akkoord: ABN AMRO gaat eindelijk naar de beurs

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

ABN AMRO kan nog dit jaar de beurs betreden. Dat maakt bestuursvoozitter Gerrit Zalm dinsdag bekend. De staatsbank koestert al jaren de wens om een beursgang te maken.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën gaf in mei al groen licht en nu hebben de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) de beursgang ook officieel goedgekeurd. Voorwaarden waren onder meer een stabiele financiële sector en voldoende interesse van beleggers.

Definitief

Dijsselbloem schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de eerste stap naar de beurs 9,5 miljoen euro kost. Het gaat om uitgaven voor juridisch advies en een vergoeding voor zakenbanken.

De beursgang is daarmee zo goed als definitief en kan voor het einde van dit jaar realiteit worden. Alleen ‘onvoorziene omstandigheden’ kunnen nog roet in het eten gooien.

ABN AMRO werd in 2010 samengevoegd met de restanten van Fortis Bank Nederland en is volledig in handen van de Nederlandse staat. De bank heeft vijftien dochterondernemingen en heeft klanten in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.

Zalm is tevreden over de beursgang. ‘De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap op weg naar onze nieuwe toekomst.’ Hij bedankt de klanten, werknemers en aandeelhouders op de website van de bank voor hun steun.

Campagne

Bestuursvoozitter Zalm gaat zich nu voorbereiden op een internationale campagne waarbij hij mogelijke investeerders moet overtuigen om een aandeel van de bank te kopen. ABN AMRO heeft de doelstelling om ’20 tot 25 procent van de inkomsten buiten Nederland te genereren’.

Als de campagne succesvol verloopt en de definitieve prijs voor het aandeel is bepaald, is ABN AMRO voor het eerst sinds 2007 weer een beursgenoteerd bedrijf.