Zo ziet het akkoord met Griekenland eruit

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is regeringsleiders na een marathonoverleg van zeventien uur gelukt om een akkoord te bereiken over Griekenland. Met het akkoord is een Grexit voorlopig afgewend.

Hoe ziet het akkoord eruit? En hoe gaat het nu verder? Dit moet u weten over het akkoord met Griekenland.

* Griekenland leent nog eens ongeveer 53 miljard euro van Europa. In totaal gaat het om een noodpakket van 82 tot 86 miljard euro, wat voor een deel moet worden betaald door het IMF. Ook bestaat het voor een deel uit winsten en obligaties.

* Het gaat om een programma van drie jaar. De Grieken zijn verplicht om het IMF hierbij te betrekken.

* Vóór woensdag moet Griekenland het eigen parlement al over vier hervormingen laten stemmen. Daarbij gaat het om btw-maatregelen, pensioenhervormingen, privatisering van de energiemarkt en modernisering van de arbeidsmarkt.

Ook moet het parlement instemmen met het hele akkoord. ‘Dit moet het vertrouwen van eurolanden herstellen,’ zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep tijdens een persconferentie. Het vertrouwen van de andere eurolanden is de afgelopen periode naar een dieptepunt gedaald.

* Griekenland moet gedwongen staatseigendom tot 50 miljard euro privatiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om havens en elektriciteitsbedrijven. Dat geld zal terechtkomen bij een speciaal Europees fonds in Griekenland. Dat geld is bedoeld voor schuldverlichting en om de banken te herkapitaliseren.

* Brussel stelt bedragen voor Griekenland ‘heel strikt’ beschikbaar, zegt premier Mark Rutte (VVD). Elke keer als het land geld krijgt, moeten daar concrete maatregelen tegenover staan.

* De Europese Commissie zal toezien op versterking van het Griekse overheidsapparaat.

Hoe gaat het nu verder?

* Waarschijnlijk zal de Europese Centrale Bank (ECB) maandag nog een nieuw besluit nemen over noodsteun aan de Griekse banken, die inmiddels al twee weken gesloten zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord over financiële steun, inclusief geld om banken te versterken.
* De eurogroep komt vandaag bijeen, niet alleen voor de verkiezing van de voorzitter, maar ook om een besluit te nemen over de 7 miljard euro aan overbruggingskrediet. Met dat geld kan Griekenland onder meer de ECB en het IMF betalen.

* Het parlement in Athene moet dus woensdag al instemmen met de hervormingen, en met het akkoord in zijn geheel.

* Daarna moeten de parlementariërs van andere lidstaten instemmen met het akkoord. Dat gebeurt naar verwachting eind deze week. De Tweede Kamer in Den Haag zal niet stemmen over het akkoord, maar wordt wel geïnformeerd door het kabinet.

* Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het akkoord. Voor het debat stuurt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog een brief naar de Kamer over de laatste ontwikkelingen.

* Hierna zullen onderhandelingen beginnen met ESM, het Europees noodfonds.