Zo zet u inbrekers tijdens uw vakantie op het verkeerde been

10 juli 2015Leestijd: 3 minuten
''

In de zomer wordt extra gewaarschuwd voor inbraak, terwijl het juist in die periode meevalt. Maar pas op: diefstal uit huizen neemt toe.

Zet uw vakantieplannen niet op Facebook of andere sociale media, schakel uw huistelefoon door naar uw mobiele nummer zodat het lijkt alsof u thuis bent, vraag uw buren de post uit het zicht te leggen, laat uw huis niet te netjes achter zodat het lijkt alsof er wordt geleefd. En creëer een zo normaal mogelijke situatie, bijvoorbeeld door een kopje koffie op tafel te laten staan.

Tijdens de zomervakantiemaanden wordt vaak benadrukt: inbrekers gaan niet met vakantie, dus wapen jezelf tegen ellende. Gemeenten als Amsterdam, Uithoorn, Aalsmeer en Amstelveen plaatsten die tekst (‘inbrekers gaan niet met vakantie’) zelfs op stoep­tegels, om burgers te attenderen op de risico’s.

Aangiftes

Toch doet het aantal claims bij verzekeraars het tegenovergestelde vermoeden: inbrekers gaan wel degelijk met vakantie. ‘In het algemeen is de trend dat het aantal inbraken en claims daalt in de zomermaanden,’ zegt Paul Koopman (56) van het Verbond van Verzekeraars. ‘In het najaar, als de “r” in de maand komt, neemt het aantal claims weer toe. Misschien dat inbrekers in juni, juli en augustus zelf ook op het strand liggen.’

Hoe kouder het wordt, hoe meer aangiftes van inbraak. Tijdens de wintermaanden, als het vroeg donker is en de temperatuur niet boven de 10 graden uitkomt, komen dagelijks meer dan 230 aangiftes van inbraak binnen. In de maanden oktober tot en met ­februari wordt ruim de helft van alle woning­inbraken gepleegd. Op warmere dagen – bij minimaal 15 graden – komen amper 150 aangiftes per dag binnen.

In 2014 werden zo’n 71.000 (pogingen tot) woninginbraken gepleegd. Dat zijn er 16.500 minder dan in 2013, waarmee het doel van het ministerie van Veiligheid en Justitie – aantal inbraken terugbrengen tot 65.000 in 2018 – al bijna is gehaald. Volgens het ministerie is dat succes te danken aan de intensievere samenwerking tussen politie, burgers, woningcorporaties en gemeenten.

Braaksporen

In de zomermaanden mag het aantal woning­inbraken dan dalen, de politie krijgt wel meer aangiftes van diefstallen uit woningen. Openstaande deuren en ramen maken het voor dieven eenvoudiger om binnen te komen zonder het nalaten van braak­sporen – criterium voor verzekeraars om het als inbraak aan te merken. Beide risico’s, inbraak en diefstal, zijn normaal gesproken gedekt via de inboedelverzekering.

Dus sluit ramen en deuren ook als u snel boodschappen gaat doen, even naar boven gaat om de was op te hangen, of als u een dagje gaat luieren op het strand. Anders kan een insluiper makkelijk, zonder in te breken, uw huis binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. De politie adviseert dan ook geen kostbare spullen – iPads, smartphones, laptops – in het zicht te leggen.

Volgens Koopman hebben de vele campagnes van de laatste decennia effect gesorteerd. ‘Burgers worden alerter en nemen maat­regelen, waardoor het voor inbrekers moeilijker wordt.’

Inbrekers

Hoewel de zomer geen hoogseizoen is voor inbrekers, blijft het opletten. Het is kinderspel de huizen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.
Om de kans te verkleinen dat inbrekers tijdens uw afwezigheid hun oog op uw huis laten vallen, kunt u ervoor zorgen dat het lijkt alsof u elk moment weer thuis zou kunnen komen.

In dat geval heeft u meer aan een goede buur dan aan een verre vriend. Inbrekers zetten wel eens een takje tegen de voordeur, om daags erna te kijken of er mensen in of uit zijn geweest. Buren kunnen er tijdens uw vakantie voor zorgen dat uw huis een bewoonde indruk maakt.

Door de post weg te halen, de planten water te geven, de auto af en toe op de oprit te zetten, de gordijnen open en dicht te doen. Tijdschakelaars op de lampen en de radio wekken ook ’s avonds de indruk dat er iemand thuis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015