‘We maken voor Griekenland geen uitzondering op de regels’

09 juli 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

Griekenland bevindt zich in een ‘acute crisis’ en er moet snel een oplossing worden gevonden. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan geen uitzondering op de regels maken voor de Grieken.

Daaraan kunnen we niet tornen, zei IMF-directeur Christine Lagarde woensdag tijdens een bijeenkomst in het Amerikaanse Washington.

Afbetaling

Eerder maakte een IMF-functionaris al bekend dat Athene niet op directe financiële hulp van het IMF hoeft te rekenen. De Grieken misten vorige week een afbetaling aan de internationale geldschieter.

Landen die niet aan hun verplichtingen voldoen, komen niet in aanmerking voor nieuwe kredieten. Athene heeft nog tot middernacht om met een gedetailleerd, uitgewerkt voorstel te komen voor bezuinigingen en hervormingen, want alleen dan krijgt Griekenland nieuwe noodsteun.

Voorstel

Woensdag stuurde de regering een nieuw leenverzoek naar het Europese noodfonds ESM en de eurogroep. Dat voorstel wordt nu bekeken. Om wat voor bedrag het precies gaat, is nog onduidelijk.

Het zou gaan om een lening met een looptijd van drie jaar. Zondag overleggen de EU-regeringsleiders met elkaar over de aanhoudende crisissituatie. Voor het einde van de week moet er een ‘eindovereenkomst’ zijn, zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Banken

De Griekse premier Alexis Tsipras beloofde alvast met ‘geloofwaardige hervormingen’ te komen, maar bezuinigen, dat wil hij niet, zei hij gisteren tot het Europees Parlement in Straatsburg.

De Griekse banken blijven intussen zeker tot maandag dicht. Het maximum bedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag, werd gisteren op de Griekse staatstelevisie bekendgemaakt.