Waan je in Frankrijk in het Zuid-Limburgse heuvelland

23 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'Gerlach Delissen'

In het gehucht Eyserheide, in het Zuid-Limburgse heuvelland, staat een huis te koop waarop alle clichés van toepassing zijn.

Vaak werd de Amstel Gold Race beslist op de steile ­Eyserbosweg in het Zuid-Limburgse heuvelland. In het gehucht Eyserheide, dat ongeveer 25 huizen telt en deel uitmaakt van de gemeente Gulpen-Wittem, boven aan de klim bij het bos, kocht Monique Breemen (51) met haar echtgenoot in 2001 een woning voor omgerekend 249.000 euro.

Terwijl ze volop bezig waren met de verbouwing van hun herenhuis in Heerlen, ging de telefoon. Een kennis uit Eyserheide belde dat zijn overburen een bord in de tuin hamerden. Of dat niks voor hen was?

Nee, maar omdat ze toch in de buurt moesten zijn, reden ze langs, belden aan, bekeken het huis, en gingen linea recta door naar de makelaar. In drie uur tijd hadden ze een nieuwe woning.

Lommerrijk

Alle clichés waren volgens Breemen van toepassing. Het huis voelde meteen als thuis, de omgeving is glooiend groen en de stad (Heerlen) is dichtbij. ‘Terwijl het geen gelikt huis is.’ Ooit was het onderdeel van een boerderijcomplex dat deels afbrandde en in 1946 weer werd opgebouwd. Aan de achterkant is te zien dat in latere jaren delen zijn aangebouwd.

De afgelopen jaren ruilden ze met buren stukken grond zodat de siertuin rondom werd uitgebreid met terrassen. Er zijn lommerrijke zitjes. Zodra de zon schijnt, waan je je in Frankrijk.

Binnen zorgen de houten vloeren voor sfeer. De gesloten keuken met Boretti-fornuis is recent, ook de badkamer is gemoderniseerd. Via de olmenhouten trap kom je in twee ruime slaapkamers met eveneens houten vloeren en een prachtig uitzicht.

Het huis staat net te koop. De optelsom ‘plek plus huis’ zorgt voor een behoorlijk vriendelijke uitkomst.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015