Varoufakis over schuldeisers: ‘Wat ze doen is terrorisme’

04 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een dag voor het referendum in Griekenland haalt minister Yanis Varoufakis (Financiën) nog even flink uit naar de geldschieters. ‘Wat ze Griekenland aandoen heeft een naam: terrorisme.’

‘Waarom hebben ze ons gedwongen de banken te sluiten? Om in te spelen op de angst van mensen. Als je op deze manier angst aanjaagt, heet dat terrorisme,’ zegt Varoufakis in een interview met de Spaanse krant El Mundo.

Akkoord

Ondanks dat er sprake is van ‘terrorisme’ is Varoufakis niet bang dat ‘angst zal overwinnen’. Varoufakis is er nog steeds van overtuigd dat wat de uitslag van het referendum ook zal zijn, er maandag er een akkoord komt omdat ‘er te veel op het spel staat‘.

‘Wat het resultaat ook is, maandag komt er een akkoord, daar ben ik absoluut van overtuigd. Europa heeft een akkoord nodig, Griekenland heeft een akkoord nodig, daarom zal die er komen. Bij een “ja” hebben we alleen slechter akkoord, een akkoord dat niet duurzaam is.’

Als de Grieken ‘nee’ stemmen, kan premier Alexis Tsipras onderhandelen over een beter akkoord, zegt Varoufakis. ‘Begrijp me niet verkeerd, als “nee” wint, krijgen we geen geweldige overeenkomst. Maar het zal minder slecht zijn dan het voorstel dat nu op tafel ligt.’

Banken

Varoufakis zegt dat Tsipras in dat geval maandag naar Brussel zal reizen om te onderhandelen. Dinsdag zijn de Griekse banken dan weer gewoon geopend.

Grieken mogen nu maximaal 60 euro per dag pinnen. De banken zijn gesloten uit angst voor een bankrun. Dinsdag klinkt dan ook nogal optimistisch, maar voor Varoufakis niet. ‘Dinsdag gaan de banken open, geloof me,’ zegt hij tegen de Spaanse krant.

Democratie

Met het opdringen van akkoorden, laat Europa zien dat het ‘de democratie’ niet respecteert. ‘Wij hebben niet het mandaat van de bevolking om deze voorstellen te accepteren,’ zegt Varoufakis.

‘Democratie is, als ik het goed heb, een systeem waarbij het volk hele ingewikkelde beslissingen neemt. Europa, de plek waar democratie is uitgevonden, heeft zich veranderd in een vijand van de democratie.’