Te koop: twee huizen in één in Bodegraven

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Qua groot onderhoud verkeert het huis in Bodegraven in goede staat. Bijzonder is de oude kluis in de hal die de eigenaren bij toeval ontdekten.

Langs de Oude Rijn, midden in Bodegraven, staat het huis dat Hans Dam (56) en Nicky van Londen (55) in 2003 kochten. Wie de rustige en groene straat uitloopt, zit meteen in het winkelcentrum van het Zuid-Hollandse dorp.

Het huis aan de Noordstraat bestond oorspronkelijk uit twee panden, beide gebouwd rond 1800. In 1956 werden ze samen­gevoegd. Het resultaat is een ruim huis met een oppervlakte van bijna 240 vierkante meter.

Dankzij de vele hoge ramen valt er veel licht naar binnen. Er zijn vier slaapkamers en twee badkamers. De twee ruime zolders bieden de mogelijkheid voor nog meer slaapkamers.

In de L-vormige woonkamer verraden de glas-in-loodramen en de hoge balkenplafonds de historie. Door de openslaande deuren stap je zo de tuin in. Die ligt fraai – en op het zuiden – aan de Oude Rijn. Er is een privésteiger, die eigenaren van het Waterschap voor 80 euro per jaar mogen gebruiken.

Bijzonder is ook de oude kluis in de muur in de hal. ‘Die vonden we bij toeval achter een kast toen we hier kwamen wonen,’ zegt Van Londen. ‘Er zat helaas niets in. Nu bewaren we er tassen in.’

Qua groot onderhoud verkeert het huis in goede staat, maar nieuwe eigenaren zullen mogelijk wel wat ruimtes willen moderniseren. Zoals de groene badkamer beneden, die dateert uit de jaren vijftig en die nu fungeert als berghok. Verbouwen mag, want het huis is weliswaar oud, maar heeft geen monumentstatus.

Dam en Van Londen zetten hun huis, dat ze destijds kochten voor 710.000 euro, vorig jaar zomer te koop. De vraagprijs is 695.000 euro. Ze zijn op zoek naar een kleiner huis, nu hun twee zoons op zichzelf wonen.

Elsevier nummer 31, 8 augustus 2015