‘Onderhandelingen gaan weer weken duren’

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Ook als Griekenland er woensdag in slaagt aan alle voorwaarden te voldoen, gaat het nog weken duren totdat er een nieuw steunpakket op tafel ligt. Naast de Griekse spanningen moeten ook de nationale parlementen van de eurolanden hun fiat geven.

‘Het gaat eerder vier dan twee weken duren, en dan ben ik optimistisch,’ zei de maandag herkozen voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Goedkeuring

Allereerst zal het Griekse parlement de nieuwe hervormingsvoorstellen moeten goedkeuren. Dit zal niet makkelijk zijn aangezien de Griekse premier Alexis Tsipras een dertigtal ‘dissidenten’ in zijn eigen partij heeft die sowieso tegen de plannen gaan stemmen.

Ook coalitiepartner Onafhankelijke Grieken liet maandag weten Tsipras niet te steunen. Dat kwam niet als een verrassing. Minister van Defensie Panos Kammenos zei in reactie op de in Brussel gesloten deal dat Duitsland Griekenland ‘naar de knoppen wil helpen’.

Unanieme steun

Maar ook als Tsipras erin slaagt alle plannen door het parlement te loodsen, zullen ook de parlementen van alle eurolanden nog hun fiat moeten geven.

Om hulp vanuit het permanente noodfonds ESM te verstrekken is immers unanieme steun van de eurolanden nodig. In principe kan één euroland dus al roet in het eten gooien. Finland, dat zich eerder zeer kritisch uitliet over de Griekse schuldendeal, zal de plannen niet torpederen, beloofde de Finse minister van Financiën. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze het Duitse parlement in principe niet terug zal roepen van reces.

Overbruggingskrediet

Hoe dan ook zal het nog enkele weken duren totdat Griekenland toegang krijgt tot de toegezegde miljarden. Dat is problematisch omdat de Grieken acuut geld nodig hebben. De banken zullen in ieder geval tot woensdag dicht blijven. Ook het stilliggen van het betalingsverkeer kost Griekenland alweer extra miljarden euro’s. Op 20 juli moet Athene vervolgens weer een nieuwe lening terugbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Gebeurt dit niet dan zal de ECB vermoedelijk het bedrag dat de banken mogen bijdrukken (ELA) nog verder verlagen met alle gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen, spraken de ministers van Financiën in de eurogroep maandag over een overbruggingskrediet. Griekenland heeft naar verwachting enkele miljarden nodig om het de komende weken uit te kunnen zingen.