Merkel: discussie over Grexit is niet meer aan de orde

19 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een Grieks vertrek uit de eurozone? Discussies daarover zijn niet meer aan de orde, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘De optie van een Grexit heeft op de tafel gelegen, maar we hebben een ander besluit genomen.’

‘We moeten nu kijken wat het resultaat van dit akkoord is,’ zegt Merkel in een interview met de Duitse televisiezender ARD.

Optie

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei deze week nog dat een Grexit voor het noodlijdende Zuid-Europese land misschien een betere optie zou zijn. Merkel denkt daar dus anders over.

Merkel spreekt tegen dat er een groot meningsverschil is tussen haar en Schäuble. ‘Niemand heeft bij mij zijn ontslag ingediend. En ik ben ook niet van plan hier langer over te discussiëren,’ zegt Merkel. Het is de bedoeling dat nu iedereen aan de slag gaat, in de coalitie en de Unie. ‘Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.’

Binnen Merkels partij CDU was een onbekend aantal leden tegen verder onderhandelen met Griekenland. Toch stemde een meerderheid van de Bondsdag vrijdag voor onderhandelingen over het nieuwe steunprogramma. In totaal stemden 119 leden van de Bondsdag tegen.

Over de weerstand die binnen haar eigen partij leeft, zegt Merkel dat het gaat om het resultaat: ‘Dat is het enige wat telt.’ Het is belangrijk dat er snel wordt gehandeld en dat Griekenland weer op eigen benen kan staan.

Kritiek

Het is belangrijk dat Griekenland de gemaakte afspraken nakomt. Dat is in het verleden anders geweest, zegt Merkel. ‘Dat moet nu echt beter.’

Over alle kritiek waarmee Merkel te maken krijgt in het hele Griekenland-debat zegt de bondskanselier: ‘Ik doe dat, waarvan ik denk dat het moet worden gedaan.’ Op die momenten gaat het niet om ‘beleefdheid of een schoonheidsprijs, maar dat zaken op een juiste manier worden gedaan’.

Het is de bedoeling dat de Griekse banken maandag weer open gaan, maakte het Griekse ministerie van Financiën zaterdag bekend. Wel zijn er nog steeds een aantal restricties van kracht. Grieken mogen maximaal 420 euro per week in één keer opnemen en geld overmaken naar het buitenland gaat ook niet zomaar.