Het Griekse ‘oxi’ zorgt niet voor grote beroering op beurzen

06 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Hoewel de beurzen maandagochtend negatief reageerden op de laatste ontwikkelingen in Griekenland, blijft de vooraf gevreesde klap vooralsnog uit. Het is wachten op de Europese Centrale Bank.

Het verlies blijft beperkt. Op de Amsterdamse beurs opende de AEX met een verlies van 2,1 procent, maar rond 11.35 uur stond de index met 0,9 procent al weer wat hoger.

De Duitse DAX-index zakte weg tot een verlies van 1,6 procent. Parijs stond 1,9 procent in de min. Fondsbeheerders van een aantal van de grootste banken ter wereld waarschuwden zondagavond voor een duikvlucht van de aandelenmarkten.

Speelruimte

Maar toen zij eenmaal openden, viel dat reuze mee. In Azië, waar de handelsdag er inmiddels op zit, sloten de beurzen vanochtend (Nederlandse tijd) met verliezen van 2 tot 4 procent. De Japanse Nikkei verloor ruim 2 procent, de beurs in Hongkong 4,5 procent. De euro daalde ten opzichte van de dollar maar staat nog wel boven de 1,10 dollar.

Beleggers lijken te wachten op een belangrijke beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Griekenland heeft de ECB gevraagd om de noodkredieten te verhogen. Dan kunnen de banken in het noodlijdende Zuid-Europese land mogelijk weer open gaan, en zit de Griekse bevolking deze week niet meer zonder geld.

Draait de financiële instelling in Frankfurt de geldkraan niet open, dan heeft Griekenland een groot probleem – en de politieke leiders in Athene heel wat minder speelruimte. De angst onder de Griekse bevolking neemt intussen niet af, getuige het aantal Grieken dat zich voor de geldautomaten verzamelt. Later vanmiddag vergadert de ECB over de ontstane situatie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Staatsleningen

De toegenomen onzekerheid over de (economische en financiële) toekomst van Griekenland binnen de eurozone zet druk op de staatsleningen van andere Zuid-Europese landen. De vraag naar die leningen nam af, waardoor de rentes op de obligaties stegen.

De rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse staatsleningen liep op naar 2,3 procent, tegen 2,2 procent op vrijdag. De Duitse en Nederlandse obligaties worden veiliger geacht en zijn daarom populair.

Het is de vraag of het broze vertrouwen in landen als Spanje, Italië en Portugal overeind blijft. Want hoe hoger de rente op staatsleningen van deze eurolanden, hoe meer zij moeten betalen als zij geld op willen halen op de kapitaalmarkt.

Tijdens de economische en financiële crisis kwamen deze landen in grote problemen, waardoor zij werden genoodzaakt tot diepgaande hervormingen – daartoe aangezet door Brussel.