Dijsselbloem: ‘We kunnen het IMF niet dwingen akkoord te gaan’

16 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het is nog altijd niet duidelijk of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meewerkt aan een nieuwe schuldendeal voor Griekenland. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan de instelling moeilijk ‘gedwongen worden’.

Een fundamenteel verschil van mening over het aanpakken van de Griekse schulden tussen het IMF en de andere Europese instituties dreigt de hoopvolle plannen van de afgelopen dagen te verstoren.

Schuldverlichting of kwijtschelding

In ruil voor ingrijpende hervormingen krijgt Griekenland extra geld (ongeveer 80 miljard) én soepele terugbetalingsregelingen. Wat Athene niet krijgt is kwijtschelding.

Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) donderdag in het vier uur durende debat met financieel specialisten van de Tweede Kamerfracties nog eens duidelijk. ‘Schuldverlichting en kwijtschelding zijn twee verschillende dingen,’ verduidelijkte Rutte.

Onhoudbare schuld

In een nota van het IMF zou staan dat de schuld voor Griekenland zónder schuldsanering onhoudbaar wordt. De schuldenlast wordt zelfs zo zwaar dat het IMF volgens eigen regels niet mee kan doen aan de schuldendeal.

En dat is een heikel punt voor de schuldeisers. Zij hebben er altijd op gehamerd dat medewerking van het IMF essentieel is voor het akkoord. ‘We kunnen het IMF niet dwingen akkoord te gaan,’ zei Dijsselbloem in het debat.

Overbruggingskrediet

De minister opperde dat de houding van het IMF mogelijk iets te maken heeft met het feit dat Griekenland de vorige lening nog niet heeft terugbetaald. ‘Ik kan niet voor het IMF spreken, maar als het IMF wordt betaald, onderhandelen ze verder mee over het MoU,’ zei Dijsselbloem.

Geld om het IMF te betalen heeft Griekenland niet. Daarom is er een overbruggingskrediet nodig dat uit het noodfonds EFSM zou moeten worden betaald. Dijsselbloem zei dat er een manier wordt gezocht om geld uit dit potje vrij te maken. Alle landen van de Europese Unie (EU) moeten immers toestemming geven en Groot-Brittannië heeft al aangegeven hier weinig zin in te hebben. Volgens Dijsselbloem is het hoe dan ook belangrijk dat Griekenland het tijdelijke krediet van ongeveer 7 miljard euro krijgt. Niet alleen het IMF moet worden betaald. Op 20 juli wacht alweer de volgende betaling aan de ECB.

Steun

Het debat met de woordvoerders van de Kamerfracties was verder informatief van aard. De VVD onderstreepte dat er nog niet over de deal kan worden geoordeeld, aangezien het nog niet rond is.

‘Wij informeren de Kamer. U oordeelt straks over een Memorandum of Understanding,’ zei Rutte. Er werden geen moties ingediend en het kabinet lijkt voorlopig de steun van de Kamer te hebben.