‘Akkoord op losse schroeven, IMF kan niet meedoen’

14 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan niet meewerken aan de deal die nu op tafel ligt tussen Griekenland en de schuldeisers. Eigen regels van de instelling verbieden dat.

Dat schrijft de Financial Times op basis van een memo van het IMF dat eerder werd verspreid door persbureau Reuters.

Gigantische schuld

In de analyse van het IMF staat dat de deal ervoor zal zorgen dat de Griekse staatsschuld zal stijgen naar ongekende proporties. In twee jaar zal die schuld al twee keer zo groot zijn als de Griekse economie zelf.

Omdat Brussel weigert schulden kwijt te schelden, zullen de Grieken er heel lang over doen totdat ze überhaupt kunnen gaan aflossen. Volgens het IMF doet Griekenland er minstens dertig jaar over voordat het kan gaan beginnen met terugbetalen.

Geen perspectief

Het IMF kan niet meewerken aan een reddingsoperatie als de schuld niet draagbaar is en er geen aanwijzing is dat dit snel zal veranderen. Eigen regels van de instelling schrijven dit voor.

Bij vorige reddingsoperaties wist het IMF de regels nog zo om te buigen dat het mee kon werken, maar in de memo staat dat dit niet langer zal gaan.

Op losse schroeven

Als het IMF afhaakt, betekent dit dat het nog maar pas gesloten akkoord alweer op losse schroeven staat. Tijdens de onderhandelingen stond Duitsland erop dat het IMF betrokken zou zijn bij de deal.

De Griekse premier Alexis Tsipras wilde juist van het IMF af, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel hield vol dat zonder het IMF de enige optie een ‘Grexit’ zal zijn. Nu het IMF, volgens de eigen regels, helemaal niet mee mag doen aan het steunpakket komt de Grexit-optie toch weer dichterbij.