Aan deze voorwaarden moeten Grieken voor woensdag voldoen

12 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De eurozone heeft Griekenland twaalf punten gegeven waaraan zij moeten voldoen indien ze gebruik willen maken van een derde steunpakket. Er is alleen één probleempje: dit moet voor woensdag in wetgeving worden vastgelegd.

Als de Grieken nog aanspraak willen maken op een nieuwe lening, zal de regering in Athene de komende dagen flink aan de bak moeten.

Website Politico heeft de lijst gezien waarop twaalf voorwaarden staan waaraan Griekenland moet voldoen om überhaupt weer toegelaten te worden aan de onderhandelingstafel voor een nieuw steunpakket. Deze twaalf zullen in drie dagen in wetten moeten worden vastgelegd. Het gaat om de volgende punten:

 1. Verschillen in de BTW ‘stroomlijnen’.
 2. Verbreden van de heffingsgrondslag van de belastingen.
 3. Pensioenstelsel toekomstbestendig maken.
 4. Het opstellen van een codex voor het burgerlijk procesrecht.
 5. Waarborgen onafhankelijkheid Grieks statistiekbureau ELSTAT.
 6. Volledige implementatie van automatische bezuinigingen.
 7. Bankresolutiedoorvoeren waarmee ‘bail-in’ mogelijk wordt.
 8. Privatiseren van de elektriciteitscentrale.
 9. Actie ondernemen tegen noodlijdend krediet.
 10. Garandeer onafhankelijkheid van privatiseringsorgaan TAIPED.
 11. Depolitiseer de Griekse overheid.
 12. De trojka komt terug in Athene.

Nieuwe miljarden

Als de Grieken zich houden aan deze afspraken, zijn de andere eurolanden bereid weer te praten over een noodlening. Dit noodpakket bestaat uit 82 tot 86 miljard euro.

Een deel van dit geld komt van het IMF, een deel uit obligaties en een deel uit de vorige lening. Er blijft dan ongeveer 50 miljard euro aan ‘nieuw geld’ dat door de eurolanden aan Athene zal worden overgemaakt.

Banken

De helft hiervan zal worden gebruikt om de Griekse banken weer gezond te maken. De Grieken moeten wel beloven dat ze ongeveer 50 miljard euro aan staatseigendommen privatiseren, waarmee de schuldenlast op lange termijn wordt verlaagd. Omdat Griekenland per direct geld nodig heeft, is er een overbruggingskrediet nodig van ongeveer 7 miljard euro. Dit zal door het IMF, de ECB en de Griekse Centrale Bank worden betaald.

Op dit moment praten de Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in ‘kleine kring’ over het uitvoeren van bovenstaande voorstellen.