Wiebes: VVD en PvdA zijn het eens over hervorming belastingen

10 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Er moeten alleen nog wat ‘technische zaken’ worden uitgewerkt.

‘Dat probeer ik heel snel te doen en dan willen we echt voor het zomerreces met andere partijen gaan praten. We willen echt de lasten op arbeid verlagen, dat de Nederlanders minder belasting gaan betalen en het stelsel stapsgewijs minder ingewikkeld wordt, zegt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag.

Nog niet definitief

Maar volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is een akkoord nog niet definitief. Er moet eerst nog een aantal technische zaken worden uitgezocht en die zijn pas volgende week beschikbaar. PvdA-leider Diederik Samsom beaamde dat technische details nog worden uitgewerkt en dat er dan volgende week verder wordt gesproken. ‘Maar we verwachten eruit te komen.’ Ook Zijlstra zei dat hij denkt er binnen de coalitie wel te kunnen uitkomen.

Eerder vandaag zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al dat het overleg tussen de twee regeringspartijen in de laatste fase zat, waarbij alleen ‘nog de puntjes op de i’ moesten worden gezet.

Wiebes kwam uiteindelijk met de aankondiging dat er een akkoord op hoofdlijnen ligt. Hij benadrukte dat hij de oppositie niet een volledig dichtgetimmerd plan zal voorleggen.

Zomerreces

Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om de plannen door te voeren, aangezien de VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Nog voor het zomerreces zal het kabinet volgens de bewindsman nog gaan overleggen met de oppositie over de herziening van het fiscale stelsel. ‘Ik praat met alle partijen al heel constructief en ik ben onder de indruk van hun ideeën. Als de gesprekken zo doorgaan, hebben we voor de belastingbetaler en voor Nederland iets in petto.’

Het doel is volgens Wiebes uiteindelijk: lagere belastingen voor alle Nederlanders, een simpeler belastingstelsel en meer werkgelegenheid.

Lastenverlichting

Vandaag werd duidelijk dat het kabinet waarschijnlijk miljarden euro’s overhoudt volgend jaar om te besteden aan lastenverlichting. Die is nodig om groepen mensen te compenseren bij de eerste stappen in de herziening van het stelsel. Wiebes kon niet zeggen hoeveel geld er precies is.

Het kabinet heeft eerder gezegd dat 3 tot 5 miljard euro nodig is. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat ervan uit dat er door een meevaller in het begrotingstekort ongeveer 7,5 miljard euro beschikbaar is om de negatieve gevolgen van een herziening van het stelsel te repareren, bleek vanochtend uit de juniraming van het CPB. Het kabinet zou nog wel rekening moeten houden met een tegenvaller voor het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, iets waar Dijsselbloem vanochtend ook op wees.