Topoverleg over Griekenland: krijgt Athene een laatste aanbod?

02 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontving in Berlijn de geldschieters van Griekenland. De Grieken zelf waren afwezig op de spoedvergadering.

Berlijn was maandagavond het toneel van een spoedvergadering tussen de voornaamste kredietverleners van Griekenland. President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, president van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde spraken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Ook Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker was aanwezig. Een opvallende afwezige bij het overleg was de Griekse premier Alexis Tsipras.

Ultimatum?

Wat er precies is besproken, is officieel niet bekendgemaakt, maar Duitse bronnen denken meer te weten. Volgens het Duitse persbureau DPA is het noodlijdende Zuid-Europese land een ultimatum gesteld.

De geldschieters zouden een voorstel hebben klaarliggen dat aan Griekenland kan worden gepresenteerd. Athene krijgt een laatste aanbod, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na afloop van de drie uur durende bijeenkomst gaf geen van de aanwezigen een reactie, behalve gastvrouw Merkel.

‘We moeten de komende dagen intensiever onderhandelen,’ zei zij. ‘We hebben nauw contact met elkaar en de Grieken, en zullen dat de komende dagen houden.’ Wat er vermoedelijk ter sprake is gekomen, zijn de hervormingsplannen van de Grieken, en hoe de betrokken partijen daarover moeten onderhandelen.

Rekening

Griekenland en de kredietverleners proberen al maanden een deal te sluiten over hoe Athene zijn schulden gaat aflossen. Ook willen ze voorkomen dat Griekenland de EU verlaat – iets dat volgens Juncker zeker niet de bedoeling is.

Vrijdag moeten de Grieken 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMf, en aan het eind van deze maand moet er 1,6 miljard euro staan op de rekening van het fonds in Washington. De Griekse minister Nikos Voutsis van Binnenlandse Zaken zei afgelopen weekeinde dat er binnen een week een oplossing moet en kan komen.

Of dit waar is, moet nog blijken: de Grieken spreken vaker optimisme uit, terwijl een echte deal dan toch nog op de lange baan wordt geschoven. Tsipras zou zondagavond met Hollande en Merkel hebben gebeld en hen maandag een plan willen presenteren.

Hij wees zondag met een beschuldigende vinger naar de Europese geldschieters: die zouden ‘absurde eisen’ aan zijn land stellen, zei hij in een interview met de Franse krant Le Monde. Het zou allemaal niet aan Griekenland liggen, klaagde de premier.