Pechtold laat belastingoverleg kabinet en oppositie klappen

29 juni 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen over nieuwe belastingplannen is vastgelopen. De partijen praten niet meer verder.

Dat is maandagavond bekend gemaakt.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold zag te weinig ambitie om verder te praten. Andere oppositieleiders zagen nog wel mogelijkheden maar moesten zich neerleggen bij het feit dat er zonder D66 zeker geen meerderheid te vinden is voor de plannen in de Eerste Kamer.

Volgens Pechtold is het kabinet niet ambitieus genoeg om meer banen te scheppen, het stelsel te vereenvoudigen en het belastingsysteem te vergroenen. ‘De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot’, zei Pechtold.

Tegenvaller

Het stuklopen van de gesprekken is een tegenvaller voor het kabinet dat eerder bekendmaakte dat er een akkoord was over de voorlopige plannen.

De regering heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daarom steun nodig van oppositiepartijen om de nieuwe belastingplannen uit te voeren. Vooral het voornemen van de regering om de btw op veel producten te verhogen, kon op weinig steun rekenen onder de oppositiepartijen.